Zo kies je het juiste speciaalbier passend bij jouw chocolade paasei

Met Pasen voor de deur hebben we diverse elementen in de hand voor een Vrolijk Paasfeest: een lang weekend, jouw favoriete bieren en chocolade paaseieren. Hoe zorgen we ervoor dat deze 3 elementen zich het beste mengen voor een ontspannen bierweekend? Oftewel: hoe kies je het juiste bier bij een chocolade paasei? Wij geven je een paar simpele tips!

De tips

  1. Match sterkte met sterkte. Zoals bij een gewone bierproeverij begin je van licht naar donker bier, zodat je smaakpalet niet direct overspannen raakt. Denk hierbij aan een bokswedstrijd: lichtgewichten en zwaargewichten hebben allemaal hun eigen krachten, maar zet ze niet samen in de ring. Sorteer je paaseieren dus ook van witte chocolade naar donkere chocolade. Lichte melk- & witte chocolade kun je paren met lichtere bieren met een laag alcohol percentage en weinig body. Zoals een pilsner of pale ale. Vervolgens ga je naar de donkere chocolade en de donkere bieren. Zoals je zult verwachten gaan zware, rijke en moutige bieren het beste met donkere paaseieren: porters, stouts, barley wijn, zure bieren en houtgelegen bieren. Het mout complimenteert de zoetheid van de chocolade.
  2. Vergelijk smaken. Zoek naar overeenkomende smaken waarvan je weet dat ze goed samen gaan. Zoals bijvoorbeeld een snicker: karamel en noten gaan in het echte leven ook goed samen met chocolade, dus wanneer karamel en noten onderdeel zijn van het bier klopt dit smakelijke huwelijk dus ook.
  3. Contrasterende smaken. Dit geldt ook voor contrasterende smaken, denk aan pittig gember en chocolade: deze contrasterende smaken kunnen elkaar juist aanvullen
  4. Hoe proef je? Ruik, wals en proef het bier. Neem een slok en proef de smaken. Vervolgens neem je een stukje chocolade en wanneer het smelt op je tong, neem je weer een slok bier. Er zullen je nieuwe smaken opvallen die je eerder niet opmerkte.

Deze biertypes gaan goed samen met de volgende paaseieren

  • Pilsner past alleen bij erg lichte chocolade, liefst met nootsmaak
  • Lambiek/Geuze. Wanneer je denkt aan matchende smaken, dan ken je ook de kersen met chocolade. Persoonlijk ben ik geen fan van een zoete fruit lambiek zoals een Lindemans Framboos, echter als je deze matched met chocolade proeft het bier veel minder zoet en komt het zuur sterker naar voren dan voordat je de chocolade proefde.
  • Bok bieren. Moutige bieren met karamel smaak maken een fantastisch koppel met karamel en toffee smaak. Hoe zoeter het bier & de chocolade, hoe meer je kun oppikken van de moutige en bittere smaken.
  • IPA? IPnee. IPA’s zijn een uitdaging met paaseieren. De intense bitterheid van de hop gaat niet lekker met het zoet van de chocolade. Wanneer je toch voor een IPA wil gaan, kies er dan een met voldoende mout en zo min mogelijk hop. Bittere chocolade & bittere IPA’s zorgt ook voor overweldigend bitterheid, dus skip deze even. Mocht je toch een mooie combinatie hebben gevonden, laat ze achter in de comments!
  • Porters/stout. Porters en stouts matchen goed met melkchocolade, maar ook pure chocolade. Een Imperial Stout is de meest voor de hand liggende keuze bij pure chocolade. Daar is ook een goede  reden voor, gezien er vaak chocolade wordt gebruikt in deze bieren. Maar ook complementerende smaken zoals koffie en karamel.
  • Dubbel bier en Barley Wine: deze gaat goed met pure chocolade, ook al zou je dat van een dubbel wellicht niet direct denken.

Geniet van het paasweekend en de juiste chocolade & bierkeuzes. Mocht je benieuwd zijn naar bieren die goed smaken bij chocolade? Laat Marc een persoonlijk speciaalbier pakket voor je samenstellen.  Geef aan bij opmerkingen dat je graag bieren in jouw pakket wil die goed gaan met chocolade. Dan maken we er iets moois van. Proost & succes met eieren zoeken!

Naam UserLinda

Gerelateerd nieuws

Hou je van pizza & bier? Wij ook. Hoera voor pizza. Hoera voor bier. Combineer deze twee en we zijn…

Een schoon glas is belangrijk voor jouw speciaalbier. We praten vaak over kiezen van het juiste type glas voor jouw…

Beste Marc, Graag zou ik mijn man een keer een mooi speciaalbier pakket willen geven, alleen heeft hij geen Untappd…